16 Şubat 2008 Cumartesi

Jinekomasti Erkekte Meme Büyümesi Estetiği

Jinekomasti, Erkekte Göğüs Büyümesi Estetiği, İzmir. Op.Dr. Cenk Tokat, Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı. estetik@cenktokat.com
Jinekomasti “kadın memesine benzer” anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Bu durum nadir olarak mevzu bahis edilse de gerçekte oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Jinekomasti tek memeyi etkileyebileceği gibi her iki meme de görülebilir. Özellikle ergenlik çağında 13-15 yaşındaki birçok erkek çocukta görülür. Büyük bir kısmında 1-2 yıl içinde gerileyerek kaybolur, bu dönemde takip edilebilir. Bir çok ilacın ve tıbbi durumun erkek memelerinin fazla büyümesine gelişimine yol açtığı bilinse de vakaların çoğunda belli bir neden bulunamamaktadır. Erkekte meme kanseri gelişim riskini arttırdığı için jinekomastinin ameliyat edilmesi gereklidir.

Kendine güvenlerinin görünümlerine bağlı olduğunu düşünen erkekler jinekomasti estetiğinden fayda görürler. Bu işlemde memelerdeki fazlalık meme ve yağ dokusu alınır. İleri vakalarda fazlalık deri dokusu da çıkartılarak göğüs duvarı daha düz, erkeksi ve daha estetik hale getirilir.

Jinekomasti estetiği için en uygun adaylar…
Jinekomasti estetiği ruhsal açıdan stabil ve sağlıklı erkeklerde her hangi bir yaşta yapılabilir. Bu ameliyat için en ideal adaylar vücudun alacağı yeni şekle uyum sağlayabilecek şekilde sert ve elastik deri yapısına sahip erkeklerdir.

Öte yandan öncelikle egzersiz ya da kilo verme yolunu seçmeyen şişman veya aşırı kilolu erkekler bu ameliyat için aday olamayabilirler. Ayrıca aşırı miktarda alkol tüketen kişiler ve kas geliştirmek amacıyla steroid anabolizan kullananlar da cerrahi müdahale için uygun adaylar değillerdir. Bu yüzden bu tip hastalar jinekomasti estetiğinin bir çare olup olmayacağının görülmesi amacıyla bu maddeleri kullanmayı bırakmalı ve meme dolgunluğunda azalma olup olmadığı gözlenmelidir.

Tüm ameliyatlar bazı belirsizlikler ve riskler taşır…
Jinekomasti estetiği kaliteli bir estetik cerrahın ellerinde yapıldığında komplikasyonlar göz ardı edilebilecek kadar nadir ya da küçüktür. Öte yandan her cerrahi müdahalede olduğu gibi bir takım riskler mevcuttur. Bu riskler enfeksiyon, deri yaralanması, aşırı kanama, anesteziye reaksiyon ve aşırı sıvı kaybı yada birikimi olarak kendini gösterebilir. Jinekomasti estetiği aynı zamanda belirgin yara izine, meme başı çevresinde belirgin renk değişikliklerine ya da hafif bir meme başı ve çevresinin düzensizliğine neden olabilir.

Jinekomasti estetiği zamanla geçen bir başka etkisi de meme dokusunda hassasiyetin azalması ve his kaybı şeklinde kendini gösterebilir ve geri dönmesi 1 yılı bulabilir.

Ameliyatın planlanması…
İlk görüşmede estetik cerrah göğüsleri muayene eder ve daha sonra karaciğer fonksiyon bozukluğu, östrojen içeren ilaçların alımı yada anabolik steroidler gibi jinekomasti sebebi olabilecek sebeplere yönelik sorgulama yapılır. Eğer şüphe duyulan bir tıbbi durum varsa, aday ameliyat öncesi araştırılma amacıyla ilgili bir dahili branş hekimine yönlendirilir. Bazı durumlarda meme ultrasonu ile jinekomastinin yağlanma veya meme dokusu artışı şeklinde olup olmadığı araştırılabilir.

Ameliyata hazırlık…
Jinekomasti estetiğine hazırlık aşamasında bazı yiyecek, içecek ve vitamin preparatlarının kullanımından kaçınılması önerilebilir. Bu önerilere uyulması ameliyat sırasında ve sonrasında iyileşmeyi olumlu yönde etkileyecektir.

Sigara içenlerin ameliyattan önce ve sonra ikişer hafta boyunca sigarayı bırakmaları tavsiye edilir. Sigara içimi kan dolaşımı ve yara iyileşmesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Jinekomasti estetiğinde uygulanacak anestezi...
Jinekomasti estetiği genellikle tamamen uyumayı sağlayan genel anestezi altında yapılmakla birlikte, lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu altında uygulanabilir. Bu kombinasyon hafif bir rahatsızlık ve dokunma hissine rağmen uyanık ancak rahatlamış bir şekilde ameliyat olmayı sağlar. Bu sırada ameliyat edilen bölge tamamen acı ve ağrı duyusundan yoksun olacaktır.

Cerrahi İşlem…
Erkekte göğüs büyümesinin asıl nedeni meme dokusunun fazlalığı ise, bu dokular cerrahi olarak bistüri yardımıyla çıkartılacaktır. Tipik bir jinekomasti estetiğinde meme başının çevresindeki koyu renkli kısımdan yaklaşık olarak 4 cm cilt kesisi (insizyon) yapılır. Bu insizyondan girilerek fazlalık meme ve yağ dokusu (gerekiyorsa fazlalık deri) çıkartılır. Ciddi miktarda deri ve doku çıkartılması gereken durumlarda izlerin görülen yerlere doğru uzatılması gerekebilir.

Eğer jinekomastinin sebebi yağ dokusu artışı ise liposuction ile yağ alma yöntemi tercih edilebilir. Meme başını çevreleyen koyu renkli alandan yada koltuk altından yapılan yarım santimden küçük deri kesilerinden bu işlem gerçekleştirilir. Bir vakum pompasına bağlı kanüllerle deri kesilerinden girilip yağ dokusu parçalanıp vakumla dışarı alınır. Hastalar eğer genel anestezi altında değillerse, dokunma ve bastırmayı hissetmekle beraber genellikle hiçbir ağrı duymazlar.

Bazı durumlarda dren adı verilen ve fazla sıvı birikimini dışarı almak için kullanılan bir balonun ucuna bağlı içi boş hortumlar başka bir deri kesisi yardımıyla yerleştirilebilir. Cilt kesileri dikilip pansumanla kapatılır. Hastanın mevcut durumuna göre değişmekle birlikte 1-3 hafta kadar sıkı bandaj uygulanması gerekir.

Ameliyat sonrası…
Liposuction yada cerrahi yöntemlerinden hangisiyle yapılmış olursa olsun, jinekomasti estetiği sonrası birkaç gün rahatsızlık hissedilebilir. Bu nedenle düzenli ağrı kesici ve antibiyotik kullanım ve ilk birkaç gün istirahat önerilir.

Ameliyat sonrası ilk günlerde göğüslerde bir miktar şişme ve morarma olması normaldir. Bu şişliğin giderilmesi için bandaj uygulanacaktır. Şişliklerin önemli bir bölümü ilk 1 ayda kaybolsa da ameliyatın etkilerinin tam olarak görülmesi 3 ay yada daha uzun bir süreyi alabilir.

Normale Dönüş…
Ameliyattan birkaç gün sonrasında hasta günlük yaşamına geri dönebilir. Ancak ilk günlerde kolların kullanımı kısıtlanmalıdır. Dikişler genelde 7-10 gün içinde alınır. Göğüs bölgesine darbe alma riski alma taşıyan işlerden ve sporlardan en azından 4 hafta boyunca uzak durulması gerekir. Ameliyat sonrası oluşan yara izleri güneşten en az 6 ay boyunca korunmalıdır.

Yeni görünüm…
Ameliyat sonucu yüz güldürücü ve kalıcıdır. Jinekomasti estetiği görünümü düzeltip kişinin kendine olan güvenini arttırır.

12 Şubat 2008 Salı

Liposuction ile Yağ Aldırma Ameliyatı

Liposuction ile Yağ Aldırma Ameliyatı, İzmir. Op.Dr. Cenk Tokat, Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı. estetik@cenktokat.com
Yağ alma yada sık kullanılan adıyla “liposuction” karın, basen, kalça, uyluk, diz, kol, çene altı, yanaklar ve boyun gibi özel bölgelerdeki istenmeyen yağların küçük deliklerden girilip vakumla alınarak vücudun daha düzgün bir şekil almasını sağlayan bir estetik müdahaledir. Liposuction’ın her hangi bir şekli diyet ve egzersizin yerini tutmasa da, geleneksel kilo verme yöntemlerine cevap vermeyen inatçı yağ birikimlerinin estetik olarak ortadan kaldırılmasında oldukça etkili ve yüz güldürücü bir yöntemdir. Erişkinde genetik yatkınlık, hatalı beslenme ve yeterince egzersiz yapılmaması vücudun yağ dokusunda hacim artışına yol açar. Diyet ve egzersiz ile kilo fazlalılığından kurtulmak mümkün olsa da vücudun bazı bölgelerindeki yağ fazlalıklarından kurtulmak imkansız olabilir. Liposuction bu bölgesel fazlalıkları olan bireylerde vücut şekillendirmede en etkili yöntemdir.

Yağ alma - liposuction ameliyatı için en uygun adaylar…
Liposuction işlemi için en uygun adaylar vücudunun bazı bölgelerinde fazla yağ birikimleri olan, ancak normal kiloda ve sıkı ve elastik deriye sahip olan kişilerdir. Fiziksel olarak sağlıklı, psikolojik olarak stabil ve beklentilerde gerçekçi olması gerekmektedir. Yaş ilk planda çok önemli olmasa da, yaşlı hastalarda deri elastikliğini kaybetmiş olabileceğinden sıkı deriye sahip olan genç bireylerle aynı sonucun elde edilmesi zor olmaktadır.
Liposuction şeker hastalığı, ciddi kalp yada akciğer sorunu ve dolaşım problemi olan bireylerde, yada işlem uygulanacak bölgede yakın bir geçmişte ameliyat yapılan bireyler için risk taşır.

Ameliyatın planlanması…
Estetik Cerrah ile ilk görüşmede genel sağlık durumu, yağ birikimlerinin dağılım şekli ve cildin sıkılık durumu değerlendirilir. Liposuction’a alternatif veya ek müdahaleler önerilebilir.

Ameliyata hazırlık…
Liposuction’a hazırlık aşamasında risk faktörleri incelenip, olası komplikasyonların önlenmesinde, ameliyat öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler ortaya koyulur. Bu dönemde yiyecek ve içecek, sigara, bazı vitamin ve ilaçlardan kaçınmak gibi bazı önemli uyarılarda bulunulur. Soğuk algınlığı ve herhangi bir enfeksiyon (özellikle deri ile ilgili) varlığında ameliyatın ertelenmesi gerekebilir. Diabet, kalp veya akciğer hastalıkları gibi sistemik rahatsızlıkları olanlarda ameliyat öncesi kontrollerinin yapılarak ilgili doktorların da onay ve önerilerini almaları gerekir.

Liposuction’da uygulanacak anestezi...
Liposuction ile yağ aldırma ameliyatlarında farklı anestezi tipleri kullanılabilir. Az miktarda yağ alınması yada sınırlı sayıda vücut bölgesine müdahale planlandığında, sadece işlem uygulanacak bölgelerin uyuşmasını sağlayacak “lokal anestezi” yöntemi tercih edilebilir. Bu estetik ameliyatların çoğu lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu altında uygulanmaktadır. Bu kombinasyon sayesinde hasta hafif bir rahatsızlık ve dokunma hissine rağmen uyanık ancak rahatlamış bir şekilde operasyonunu geçirir. Yağ alınacak bölgeler tamamen ağrı ve sızı duyusundan yoksundur. Bölgesel anestezi adı verilen yöntemler daha büyük müdahale gerektiren durumlarda uygulanabilir. “Epidural anestezi” doğum işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Öte yandan özellikle fazla miktarda yağ alınması planlanan durumlarda genel anestezi yöntemi tercih edilmektedir.

Liposuction…
Liposuction’da ameliyatın süresi, yağ alınacak bölgenin genişliği, alınacak yağın miktarı ve uygulanacak anestezi ve cerrahi tekniğe bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Liposuction, vücudun çeşitli bölgelerinde yerleşmiş yağ birikimlerinin alınıp vücudun bir yada daha çok bölgesinin yeniden şekillendirilmesini sağlayan bir estetik girişimdir. 4-5 mm boyunda bir cilt kesisinden girilen, kanül adı verilen ince borular yardımıyla derinin altında yerleşmiş bulunan yağ birikimlerinin vakum yardımıyla emilip dışarı alınması işlemidir. Öncesinde ilgili alanlara içinde damarların kasılarak küçülmesini sağlayan ve ayrıca o bölgenin ağrı duyusunu engelleyecek ilaçlar içeren bir sıvı verilir. Ardından kanül yağ dokusu içinde ileri geri hareket ettirilerek yağ dokusunun parçalanıp emilmesi sağlanır. Bir çok bölgeye işlem uygulanacak ise cilt kesileri mümkün olduğu kadar dikkat çekmeyecek yerlere saklanacaktır.

Yağın emilmesiyle birlikte sıvı kaybı da olacağından, şok tablosunun gelişimini önlemek amacıyla ameliyat sırasında kaybolan sıvının yerine koyulması çok önemlidir. Bu yüzden hastaların iyi bir şekilde monitörize edilip yeterli sıvı almaları ameliyatın bitiminde önemlidir.

Liposuction sırasında kanüllerin gireceği kesilere bağlı oluşan izler oldukça küçüktür ve bu kesiler vücuda bakıldığında dikkat çekmeyecek bölgelere yapılır. Bununla birlikte deri elastisitesi yetersiz olan olgularda ameliyat sonrasında deri yüzeyinde dalgalı ve pürtüklü bir görünüm, düzensizlikler, asimetrik yapılar oluşabilir. Bu düzensizlikler, sıkı el masajları veya vakumlu masaj cihazları ile giderilebilir. Ameliyat sahalarında hissizlik ve renk değişiklikleri de gözlenebilir.

Nadiren de olsa bu ameliyata ve anesteziye bağlı bir takım komplikasyonlar gelişebilir. Eğer birden fazla alan tedavi ediliyor ise veya müdahale edilen saha normalden çok büyük ise komplikasyon riski doğal olarak artacaktır. Çok fazla yağ dokusunun alınacağı ameliyatların daha az yağ dokusunun çıkarılacağı ameliyatlara göre uzun ameliyat sürelerine ihtiyaç duyacağı aşikardır.

Sistemik hastalık, ileri yaş, sigara gibi risk faktörlerinin olduğu bazı olgularda da, nadiren de olsa; enfeksiyon riskinde artış, yara iyileşmesinde gecikme, ameliyat sahasında boşaltılmayı gerektiren sıvı birikimi, yağ veya kan pıhtısı oluşması ve bunların özellikle akciğere atılmasına bağlı ölüm riski, aşırı vücut sıvısı kaybı ve buna bağlı hipovolemik şok ve ölüm riski ve istenmeyen ilaç reaksiyonları gözlenebilir. Uzman bir doktorun, risk faktörlerini ortaya koyup, gerekli kontrolleri yaptırıp, tecrübeli bir anestezi ekibi ile kaliteli bir hastanede bu ameliyatı yapması durumunda bu riskler göz ardı edilecek kadar küçüktür.

Liposuction ameliyatı sonrası...
Liposuction sonrasında kesilerden bir miktar vücut sıvısı akıntısı normaldir. Nadiren de olsa bazı hastalara akıntının fazla olması durumunda kesilere birkaç günlüğüne dren yerleştirilir. Bu işlem ameliyat sahalarında sıvı birikimini önlemek için uygulanır. Şişliklerin fazla artmaması ve derinin yeni vücut konturuna daha iyi uyum göstermesi için elastik korseler yaklaşık 3-4 hafta kullanılması gerekir. Enfeksiyondan korunmak için antibiyotik reçete edilir.

Liposuction ameliyatını hemen ardından görünümünde tam bir düzelme olmayacağı gibi bir parça rahatsızlık yaşanması da normaldir. Her ne kadar yeni tekniklerle beraber ameliyat sonrası hissedilen rahatsızlıklar azalsa da ameliyatın ardından bir parça ağrı, yanma hissi, şişlik, kanama ve hissizlik gözlenebilir. Yaşanacak ağrı için ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Tüm bu rahatsızlıklar her gün daha da azalarak kaybolacaktır.

Normale Dönüş...

İyileşme aşamalı bir süreçtir. Liposuction’dan birkaç saat sonrasında hastanın doktorunun önerisiyle ayağa kalkması ve yürütülmesi, ameliyat sahalarında oluşacak şişliklerin hızla gerilemesi ve bacaklarda oluşması muhtemel kan pıhtılarını önleyecektir. Genellikle ameliyat gecesi hastanede geçirilir, bir sonraki gün eve gönderilir. Estetik girişimden yaklaşık bir hafta sonra hasta kendini daha iyi hissetmeye başlar ve işine geri dönebilir. Kanüller için yapılan kesilere atılan dikişler 1 hafta veya 10 gün içinde alınacaktır. Yıkanma genellikle bu dönemden itibaren mümkün olacaktır.

Zorlayıcı fiziksel aktivitelerden yaklaşık 1 ay kaçınılmalıdır. Her ne kadar birçok morluk ve şişlik 3 hafta içinde kaybolsa da, bazı şişlikler yaklaşık 6 ay devam edebilmektedir.

Yeni görünüm...

Ameliyattan sonra özellikle şişliklerin ve morlukların kaybolmaya başlamasının ardından vücut şeklindeki değişiklik fark edilebilir. Bununla birlikte asıl görünümün oturmaya başlaması için 4-6 hafta beklemek gerekebilir. Yaklaşık 3 ay sonra arta kalan hafif şişlikler de gerileyecek ve finalde elde edilen görünüme kavuşulur.

Eğer adayın beklentileri ve estetik cerrahın sundukları gerçekçi olursa liposuction’dan elde edilen sonuçlar kişiyi oldukça mutlu edecektir. Bu ameliyat zayıflatma ameliyatı değil, vücut konturunu düzeltme ameliyatıdır. Liposuction sonrasında kilo alınması halinde vücut artık orantılı bir şekilde yağ depolayacağı için eski bölgesel fazlalıklar oluşmayacaktır. Sağlıklı bir diyet programı uygulanırsa da elde edilen estetik sonucu çok uzun zaman korunabilir.

9 Şubat 2008 Cumartesi

Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı ve Göz Altı Torbaları Estetiği, İzmir. Op.Dr. Cenk Tokat, Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı. estetik@cenktokat.com
Göz kapağı estetiği (blepharoplasty) üst ve alt göz kapağının torbalanmasının giderildiği bir estetik cerrahi işlemdir. Bireyi yaşlı ve olduğundan daha yorgun gösteren, hatta görme alanını etkileyebilen sarkmış üst kapağı ve torbalanma yapan alt kapağı estetik müdahale ile düzeltilir.

Göz kapağı estetiği için en uygun adaylar…
Göz kapağı estetiği için en uygun kişiler fiziksel sağlığı yerinde, ruhsal açıdan stabil ve gerçekçi beklentileri olan ve genellikle 35 yaşını geçmiş kadın ve erkeklerdir. Ancak ailesel özellik olarak sarkık ve torbalanmış alt kapaklara sahip olan kişiler de daha erken yaşlarda bu estetik ameliyat için aday olabilirler.

Hipotiroidizm ve Graves Hastalığı gibi tiroid problemleri, kuru göz yada yetersiz göz yaşı varlığı, yüksek tansiyon ve diğer dolaşım sistemi problemleri, şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıkları gibi bir takım tıbbi durumlar göz kapağı estetiğini riskli hale getirebilir. Retina ayrılması yada glokom hastalığı da dikkat gerektirir ve göz doktorunun bu ameliyat öncesi kontrolü önerilir.

Tüm ameliyatlar bazı belirsizlikler ve riskler taşır…
Göz kapağı estetiği sonrası komplikasyonlar çok nadiren ortaya çıkar ve genelde küçük sorunlardır. Ancak yine de enfeksiyon yada anesteziye karşı reaksiyon gibi problemlerin görülme olasılıkları göz ardı edilmemelidir.

Göz kapağı estetiği sonrası birkaç gün sürebilen geçici çift yada bulanık görme şikayeti, göz kapağı köşelerinde şişlikler ve iyileşme aşamasında hafif asimetriler gibi komplikasyonlar genellikle hastayı çok rahatsız etmezler.

Bu estetik müdahale sonrası bazı hastalarda birkaç gün için uyku sırasında gözleri kapatmada güçlük görülebilir, ancak çok nadir durumlarda bu durum kalıcı hale gelebilir. Bir başka son derece nadir komplikasyon da ektropion denen ve alt kapağın aşağı doğru çekilmesiyle sonuçlanan durumdur ve ek bir cerrahi tedavi gerektirebilir.

Ameliyatın planlanması…
İlk muayene sırasında dört kapağın durumu değerlendirilir. Adayın beklentileri, mevcut tıbbi durumu, ilaç ve sigara kullanımı sorgulanır. Ameliyat öncesinde yapılacak olan tetkikler, konsültasyonlar planlanır. Göz kapaklarındaki kas gevşekliği, deri fazlalığı ve yağ torbaları incelenerek alınarak estetik ameliyatın planı yapılır.

Sigara gibi bazı maddelerin, bazı gıdaların ve ilaçların alımının önerilen süreçte kesilmesi iyileşmeyi olumlu etkileyecektir.

Göz kapağı estetiğinde uygulanacak anestezi...
Göz kapağı estetiği genellikle lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu altında uygulanabilir. Bu kombinasyon sayesinde hafif bir rahatsızlık ve dokunma hissine rağmen uyanık, rahatlamış bir şekilde, fakat cerrahi alanı uyuşturularak tamamen acı duyusundan uzak bir şekilde ameliyat yapılır.

Estetik cerrahın yada adayın isteği doğrultusunda ameliyat, işlem sırasında tamamen uyumayı sağlayan genel anestezi altında da yapılabilir

Göz kapağı estetiği…
Göz kapağı estetiği, ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak genellikle 1 ila 3 saat kadar sürer. Üst kapağın doğal kıvrımdan ve alt kapağın kirpiklerinin hemen altından olmak üzere deri kesileri (insizyon) gerçekleştirilir. Bu kesiler göz kapağının dış köşesindeki kaz ayaklarına kadar uzatılabilir. Bu kesilerden girilerek deri dokusunu alttaki kas dokusundan ayrılır. Kaslardaki gevşekliğe ve torbalara yönelik müdahale yapılır. Fazlalaşmış deri çıkartılır. Kesiler ameliyat bitiminde ince estetik dikişler yardımıyla kapatılır.

Ameliyat sonrası…
Ameliyat bitiminde dikişler ince bir pansumanla kapatılır. Göz kapağında hafif bir gerginlik hissi ve anestezinin etkisi geçince ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınan bir sızlama hissi olması normaldir. Bu oluşabilecek sızılara karşı ağrı kesici ilaç, gözlerin kurumaması için suni göz yaşı veya göz merhemleri önerilebilir. Şişliklerin ve morlukların gerilemesi amacıyla birkaç gün boyunca baş yüksekte yatmak ve soğuk kompres yapılması gereken uygulamalardır. Morarmaların şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir ancak genellikle 2. günde en yoğun seviyeye ulaşıp 10-14 gün içinde tamamen ortadan kalkarlar.

İlk birkaç hafta boyunca aşırı göz yaşı salgılanması, ışığa duyarlılık ve çift ya da bulanık görme gibi geçici değişimlerin olması muhtemeldir. Dikişler genelde 7. günde alınır, kapağın şişliğinin
büyük bir kısmı takip eden 10 gün içinde geçer.

Yeni görünüm…
İyileşme zaman gerektiren bir durumdur ve dikiş izleri gizli yerlerde olsa da ilk aylarda hafif kızarık olabilir. Zamanla izler incelecek ve dikkatle bakılmadıkça fark edilmeyecek bir çizgi haline gelir.

Hasta göz kapağı estetiğinden 2-3 hafta sonra eskisinden daha genç ve dinlenmiş bir bakışa sahip olur. Ameliyatın pozitif sonuçları; zamanı dikkat çekecek kadar geriye alarak kişiye güven ve mutluluk verecektir.

8 Şubat 2008 Cuma

Kepçe Kulak Estetiği

Kepçe Kulak Estetiği, İzmir. Op.Dr. Cenk Tokat, Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı. estetik@cenktokat.com

Kepçe kulak estetiği ya da otoplasti işlemi, halk arasında kepçe veya yelken kulak olarak adlandırılan şekil bozukluğunu gidermek için kafaya yaklaştırmak ya da küçültülmesi amacıyla uygulanan bir estetik ameliyattır.

Genellikle bu estetik ameliyat 6 ila 14 arasındaki çocuklarda uygulanmaktadır. Kulak gelişiminin büyük bir kısmı 6 yaş civarında tamamlanır. Çocuk ne kadar erken ameliyat edilirse çevre tarafından alaya alınma ve dolayısıyla çocuğun psikolojik olarak rahatsız olması engellenmiş olacaktır.

Tüm ameliyatlar bazı belirsizlikler ve riskler taşır…
Kaliteli bir estetik cerrah tarafından yapılan kulak estetiği ameliyatı sonrası komplikasyonlar çok nadiren ortaya çıkar ve de kolaylıkla halledilebilecek niteliktedirler. Ancak her cerrahide olduğu gibi bu ameliyatlara özel problemlerin ortaya çıkma ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Çok az hastada ameliyat sahasında kan birikme ihtimali mevcuttur. Kendiliğinden kaybolabileceği gibi estetik cerrah tarafından küçük bir iğne ucu yardımıyla ortadan kaldırılabilir.

Son derece nadir olarak kulak kıkırdağının mikrop kapması sebebiyle enfeksiyon oluşumu görülebilir. Bu tip enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir, ancak bazen cerrahi müdahale gerekebilir.

Ameliyatın planlanması…
Estetik cerrahların çoğu ebeveynlere çocuklarının kepçe kulak problemi konusunda uyanık olmaları ve çocuğun kendisi ameliyat olmayı isteyene kadar ameliyat için baskı yapamamaları konusunda tavsiye de bulunmaktadır. Kulaklarından rahatsız olan ve ameliyat olmayı isteyen çocukların çoğu ameliyat sırasında şaşırtıcı derece de daha uyumlu olmakta ve sonuçtan memnun olmaktadırlar.

İlk görüşmede çocuğun veya ameliyat olmak isteyen erişkin durumu incelenir ve en uygun cerrahi teknik saptanır. Öncesi, ameliyat ve sonrası hakkında bilgi verilir.

Kepçe kulak estetiği ameliyatında uygulanacak anestezi...
Eğer çocuk küçük yaşta ise estetik müdahale, tamamen uyumasını sağlayan genel anestezi altında yapılmasını önerilir. Daha büyük çocuklar ve erişkinler de ise müdahale lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu altında uygulanabilir. Bu kombinasyon sayesinde hafif bir rahatsızlık ve dokunma hissine rağmen kişi uyanık ancak rahatlamış olur ve kulak bölgesi tamamen ağrı ve sızı duyusundan yoksun olmaktadır.

Kepçe kulak estetiği …
Kepçe kulak estetiği ameliyatı genellikle 2 saat kadar sürse de karmaşık işlemler gerektiren ameliyatlarda bu süre artabilir. Kullanılacak teknik ise şekil bozukluğunun durumuna bağlıdır.
En sık uygulanan teknikte, kepçe kulak arka derisine kıkırdaklarını ortaya koyacak şeklide bir cilt kesisi (insizyon) uygulanır. Daha sonra kıkırdak dokuya gerekli açılanmalar ve yükseklikler verildikten sonra geriye doğru bükülür. Kulağın yeni şeklini korumasını sağlamak amacıyla kalıcı dikişler kullanılabilir.

Kepçe kulak estetiği sonrası…
Vakaların çoğunda kepçe kulak estetiği sonrası belli belirsiz bir iz kalmakta, ancak bu iz giderek soluklaşıp zaman içinde kulağın arkasında hiç görülmeyecek hale gelmektedir. Bazı durumlarda tek kulağın kepçe olmasına rağmen daha iyi simetri sağlanması amacıyla her iki kulağa estetik girişim gerekmektedir.

Normale Dönüş…
Erişkin ve çocuklar genellikle ameliyattan birkaç saat sonra ayağa kalksalar da, genel anestezinin etkilerinin tamamen ortadan kalkmasını beklemek amacıyla çocuğun hastanede bir gece kalması istenebilir.

Kepçe kulak estetiğinin hemen sonrasında kulağın daha iyi şekillenmesi ve şişliklerin engellenmesi amacıyla bandaj uygulanır. Kulaklarda estetik ameliyat sonrası birkaç günde sonlanan hafif bir kaşıntı ve ağrı hissi olması normaldir ve rahatlıkla ilaçlarla kontrol altına alınabilir.
Birinci haftanın sonunda kalın kafa bandajı çıkartılıp sporcu bandına benzeyen daha hafif ve yumuşak baş sargıları kullanılabilir. Bu bandajın kullanım süresi de mevcut sorunun ve ameliyatın durumuna göre 2-3 hafta kadardır.

Dikişler genellikle 7-10 gün içinde alınacak yada kendiliğinden eriyecektir.
Kulağın öne doğru bükülmesine neden olacak her hareket ve aktiviteden birkaç ay boyunca mutlaka kaçınmak gerekmektedir. Çocuklar oyun oynarken dikkat etmeleri koşuluyla ameliyattan 1 hafta sonra okula dönebilirler.

Diğer kulak problemleri...
Kepçe kulaktan başka, estetik cerrahi yöntemleri ile düzeltilebilecek bir çok kulak problemi mevcuttur. Hatta doğuştan olmayan yada travma sonrası kaybedilmiş kulaklar bile yeniden yapabilmektedir.