16 Şubat 2008 Cumartesi

Jinekomasti Erkekte Meme Büyümesi Estetiği

Jinekomasti, Erkekte Göğüs Büyümesi Estetiği, İzmir. Op.Dr. Cenk Tokat, Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı. estetik@cenktokat.com
Jinekomasti “kadın memesine benzer” anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Bu durum nadir olarak mevzu bahis edilse de gerçekte oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Jinekomasti tek memeyi etkileyebileceği gibi her iki meme de görülebilir. Özellikle ergenlik çağında 13-15 yaşındaki birçok erkek çocukta görülür. Büyük bir kısmında 1-2 yıl içinde gerileyerek kaybolur, bu dönemde takip edilebilir. Bir çok ilacın ve tıbbi durumun erkek memelerinin fazla büyümesine gelişimine yol açtığı bilinse de vakaların çoğunda belli bir neden bulunamamaktadır. Erkekte meme kanseri gelişim riskini arttırdığı için jinekomastinin ameliyat edilmesi gereklidir.

Kendine güvenlerinin görünümlerine bağlı olduğunu düşünen erkekler jinekomasti estetiğinden fayda görürler. Bu işlemde memelerdeki fazlalık meme ve yağ dokusu alınır. İleri vakalarda fazlalık deri dokusu da çıkartılarak göğüs duvarı daha düz, erkeksi ve daha estetik hale getirilir.

Jinekomasti estetiği için en uygun adaylar…
Jinekomasti estetiği ruhsal açıdan stabil ve sağlıklı erkeklerde her hangi bir yaşta yapılabilir. Bu ameliyat için en ideal adaylar vücudun alacağı yeni şekle uyum sağlayabilecek şekilde sert ve elastik deri yapısına sahip erkeklerdir.

Öte yandan öncelikle egzersiz ya da kilo verme yolunu seçmeyen şişman veya aşırı kilolu erkekler bu ameliyat için aday olamayabilirler. Ayrıca aşırı miktarda alkol tüketen kişiler ve kas geliştirmek amacıyla steroid anabolizan kullananlar da cerrahi müdahale için uygun adaylar değillerdir. Bu yüzden bu tip hastalar jinekomasti estetiğinin bir çare olup olmayacağının görülmesi amacıyla bu maddeleri kullanmayı bırakmalı ve meme dolgunluğunda azalma olup olmadığı gözlenmelidir.

Tüm ameliyatlar bazı belirsizlikler ve riskler taşır…
Jinekomasti estetiği kaliteli bir estetik cerrahın ellerinde yapıldığında komplikasyonlar göz ardı edilebilecek kadar nadir ya da küçüktür. Öte yandan her cerrahi müdahalede olduğu gibi bir takım riskler mevcuttur. Bu riskler enfeksiyon, deri yaralanması, aşırı kanama, anesteziye reaksiyon ve aşırı sıvı kaybı yada birikimi olarak kendini gösterebilir. Jinekomasti estetiği aynı zamanda belirgin yara izine, meme başı çevresinde belirgin renk değişikliklerine ya da hafif bir meme başı ve çevresinin düzensizliğine neden olabilir.

Jinekomasti estetiği zamanla geçen bir başka etkisi de meme dokusunda hassasiyetin azalması ve his kaybı şeklinde kendini gösterebilir ve geri dönmesi 1 yılı bulabilir.

Ameliyatın planlanması…
İlk görüşmede estetik cerrah göğüsleri muayene eder ve daha sonra karaciğer fonksiyon bozukluğu, östrojen içeren ilaçların alımı yada anabolik steroidler gibi jinekomasti sebebi olabilecek sebeplere yönelik sorgulama yapılır. Eğer şüphe duyulan bir tıbbi durum varsa, aday ameliyat öncesi araştırılma amacıyla ilgili bir dahili branş hekimine yönlendirilir. Bazı durumlarda meme ultrasonu ile jinekomastinin yağlanma veya meme dokusu artışı şeklinde olup olmadığı araştırılabilir.

Ameliyata hazırlık…
Jinekomasti estetiğine hazırlık aşamasında bazı yiyecek, içecek ve vitamin preparatlarının kullanımından kaçınılması önerilebilir. Bu önerilere uyulması ameliyat sırasında ve sonrasında iyileşmeyi olumlu yönde etkileyecektir.

Sigara içenlerin ameliyattan önce ve sonra ikişer hafta boyunca sigarayı bırakmaları tavsiye edilir. Sigara içimi kan dolaşımı ve yara iyileşmesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Jinekomasti estetiğinde uygulanacak anestezi...
Jinekomasti estetiği genellikle tamamen uyumayı sağlayan genel anestezi altında yapılmakla birlikte, lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu altında uygulanabilir. Bu kombinasyon hafif bir rahatsızlık ve dokunma hissine rağmen uyanık ancak rahatlamış bir şekilde ameliyat olmayı sağlar. Bu sırada ameliyat edilen bölge tamamen acı ve ağrı duyusundan yoksun olacaktır.

Cerrahi İşlem…
Erkekte göğüs büyümesinin asıl nedeni meme dokusunun fazlalığı ise, bu dokular cerrahi olarak bistüri yardımıyla çıkartılacaktır. Tipik bir jinekomasti estetiğinde meme başının çevresindeki koyu renkli kısımdan yaklaşık olarak 4 cm cilt kesisi (insizyon) yapılır. Bu insizyondan girilerek fazlalık meme ve yağ dokusu (gerekiyorsa fazlalık deri) çıkartılır. Ciddi miktarda deri ve doku çıkartılması gereken durumlarda izlerin görülen yerlere doğru uzatılması gerekebilir.

Eğer jinekomastinin sebebi yağ dokusu artışı ise liposuction ile yağ alma yöntemi tercih edilebilir. Meme başını çevreleyen koyu renkli alandan yada koltuk altından yapılan yarım santimden küçük deri kesilerinden bu işlem gerçekleştirilir. Bir vakum pompasına bağlı kanüllerle deri kesilerinden girilip yağ dokusu parçalanıp vakumla dışarı alınır. Hastalar eğer genel anestezi altında değillerse, dokunma ve bastırmayı hissetmekle beraber genellikle hiçbir ağrı duymazlar.

Bazı durumlarda dren adı verilen ve fazla sıvı birikimini dışarı almak için kullanılan bir balonun ucuna bağlı içi boş hortumlar başka bir deri kesisi yardımıyla yerleştirilebilir. Cilt kesileri dikilip pansumanla kapatılır. Hastanın mevcut durumuna göre değişmekle birlikte 1-3 hafta kadar sıkı bandaj uygulanması gerekir.

Ameliyat sonrası…
Liposuction yada cerrahi yöntemlerinden hangisiyle yapılmış olursa olsun, jinekomasti estetiği sonrası birkaç gün rahatsızlık hissedilebilir. Bu nedenle düzenli ağrı kesici ve antibiyotik kullanım ve ilk birkaç gün istirahat önerilir.

Ameliyat sonrası ilk günlerde göğüslerde bir miktar şişme ve morarma olması normaldir. Bu şişliğin giderilmesi için bandaj uygulanacaktır. Şişliklerin önemli bir bölümü ilk 1 ayda kaybolsa da ameliyatın etkilerinin tam olarak görülmesi 3 ay yada daha uzun bir süreyi alabilir.

Normale Dönüş…
Ameliyattan birkaç gün sonrasında hasta günlük yaşamına geri dönebilir. Ancak ilk günlerde kolların kullanımı kısıtlanmalıdır. Dikişler genelde 7-10 gün içinde alınır. Göğüs bölgesine darbe alma riski alma taşıyan işlerden ve sporlardan en azından 4 hafta boyunca uzak durulması gerekir. Ameliyat sonrası oluşan yara izleri güneşten en az 6 ay boyunca korunmalıdır.

Yeni görünüm…
Ameliyat sonucu yüz güldürücü ve kalıcıdır. Jinekomasti estetiği görünümü düzeltip kişinin kendine olan güvenini arttırır.