23 Ocak 2008 Çarşamba

Göğüs Küçültme Ameliyatı

Göğüs Küçültme Ameliyatı, İzmir. Op.Dr. Cenk Tokat, Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı. estetik@cenktokat.com
Büyük ve sarkık göğüslere sahip kadınlar, estetik sorundan ayrı vücutlarının ön kısmındaki bu ağır dokular nedeniyle oluşan sırt ve boyun ağrıları, deri tahrişleri, kemiklerde aşınma ve solunum problemleri ile karşılaşabilirler. Ayrıca sütyen askıları omuzlarda bu ağırlıktan kaynaklanan çentikler oluşturabilmektedir.

Göğüs küçültme estetiği tıpta redüksiyon mammoplastisi olarak adlandırılır. Bu estetik prosedür, fazla olan yağ, deri ve meme dokularının çıkarılarak göğüse daha küçük, hafif, estetik ve dolgun bir görünüm kazandırılması işlemidir. Aynı zamanda bu ameliyatta meme başı çevresindeki koyu alan olan aerolada da küçültme sağlanır.

Göğüs küçültme ameliyatı için en uygun adaylar...
Göğüs küçültme ameliyatı estetik nedenlerden ayrı fiziksel rahatsızlıklardan kurtulma amacı ile yapılmaktadır. Çoğu kadın bu ameliyatı , büyük ve sarkık meme dokularının onların fiziksel aktivitelerini kısıtlayarak rahatsız etmesi nedeniyle istemektedir.
Göğüs küçültme ameliyatı fiziksel rahatsızlık oluşturduğu taktirde çok erken yaşlarda da (17-18) yapılabilir; bununla birlikte genel yaklaşım göğüs tam olarak gelişmeden küçültmenin uygulanmaması şeklindedir. Bu nedenle estetik küçültme ameliyatı için en uygun adaylar göğüs dokuları tam olarak gelişmiş, prosedürün mantığını anlamış ve gerçekçi beklentileri olan kişilerdir. Göğüs küçültme estetiği daha sonraki dönemde hamile kalıp emzirmeyi düşünen kadınlara önerilmemektedir, çünkü süt verecek bezlerin de bir kısmı çıkartılacak ve süt miktarı azalacaktır.

Göğüs küçültme ameliyatı basit bir girişim değildir, fakat iyi bir estetik cerrahın elinde oldukça güvenilir bir ameliyattır. Yine de tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi göğüs küçültme ameliyatında da bir takım komplikasyonların, kanama, enfeksiyon veya anestezi komplikasyonlarının görülme ihtimali vardır. İleri yaşlı, sigara içen ve yara iyileşme problemleri olan bazı hastalarda ameliyat sonrası meme başı çevresinde yaralar çıkabilmekte, ancak bunlar antibiyotikli pomadların kullanımı ile tedavi edilebilmektedir. Estetik göğüs küçültme ameliyatı kalıcı izler oluştursa da bunlar genellikle sütyen ve deniz kıyafetlerinin altında kaldığı için hastaları çok fazla rahatsız etmemektedir.

Bazı hastalarda ise estetik göğüs küçültme sonrasında meme başında veya tüm meme dokusunda his kaybı görülebilir. Çok ender de olsa bazen meme başı ve aerolayı besleyen damarlar zedelenebilir, bu da meme başı ve aerolanın ölümü ile sonuçlanabilir. Böylesine olumsuz bir komplikasyon görülse bile rekonstrüktif cerrahi teknikleri ile meme başı ve aerola yeniden oluşturabilir.

Ameliyatın planlanması ...
Her hasta ve her estetik cerrah tercih edilen göğüs boyutu ve görünümü konusunda farklı düşüncelere sahip olabileceğinden ilk muayenede aday beklentileri konusunda açıkça konuşmalı, ve cerrahının önerilerini dikkatle dinlemeli, eski hasta fotoğrafları üzerinden elde edilebilecek sonuçlar hakkında gerçekçi beklentilere kavuşmalıdır. Estetik cerrah adayın yaşına, cildinin durumuna ve göğüslerinin boyut ve görünümüne bağlı olarak ameliyatına etkili olabilecek durumlar hakkında da konuşacak, uygulayacağı göğüs küçültme ameliyatını detaylı olarak anlatacak, risklerini belirtecek ve ameliyata bağlı kalacak izlerden haberdar edecektir. Aynı zamanda ameliyat sırasında tercih ettiği anestezi tipini, ameliyat ve hastane giderlerini olacağını anlatacaktır.

Ameliyat hazırlığı...
Göğüs küçültme ameliyatı öncesi mammografi (meme filmi) istenebilir. Aynı zamanda ameliyat öncesi yeme-içme alışkanlığından, sigara kullanımına ve kaçınılacak ilaçlara kadar birçok öneride bulunulur.

Kullanılacak anestezi tipi ...
Göğüs küçültme ameliyatlarında genellikle genel anestezi tercih edilir. Bu tercihte tüm ameliyat boyunca uyunur. Uygun durumlarda sırttan iğne ile uyuşturularak ve uyanık olarak da ameliyat yapılabilir.

Estetik göğüs küçültme ameliyatı...
Estetik göğüs küçültme ameliyatlarında birçok teknik kullanılsa da sıklıkla tercih edileni çapa benzeri kesi ile yapılanıdır. Bunda kesiler aerola çevresinden başlayıp aşağı doğru inerek meme altı kıvrımın her iki ucuna kadar uzanmaktadır. Fazla olan göğüs dokusu, yağ dokusu ve deriyi çıkarılıp meme başı ve aerola'yı üst taraftaki yeni yerine taşınır. Ardından göğüsün her iki tarafındaki deri yeni konumundaki aerola altına taşınarak göğüse yeni estetik şekli verilir. Eğer koltuk altına doğru uzanan fazlalık yağ dokusu varsa liposuction (yağ emme) yöntemi ile alınabilir.

Birçok olguda meme başının damarları ve sinirleri korunmaktadır. Bununla birlikte eğer göğüsler çok büyük ve sarkık ise meme başı ve aerola ameliyatta tamamen çıkarılıp göğüse yeni şekil verildikten sonra deri aşısı şeklinde istenilen yere aktarılarak küçültme tamamlanmaktadır. (bu tercihte meme başı ve aerola da his kaybının olması kaçınılmazdır)
Estetik gizli dikişler genellikle aerola çevresi, bunun altında aşağı doğru uzanan çizgi boyunca ve tüm meme altı kıvrımda bulunur.

Ameliyatın sonrası...
Göğüs küçültme ameliyatı bitiminde pansumanların üzerinden elastik bandaj ile sarılacaktır. Ameliyat sahasında kan veya vücut sıvısı birikmesin diye yerleştirilmiş olan drenler birkaç gün yerleşik olarak kalacaktır.

Birkaç gün ağrı kesicilerle kontrol edilebilen ağrılar duyulması, dolaşma sırasında ve öksürme durumunda bir hafta kadar süren rahatsızlık hissedilmesi normaldir.
Elastik bandajlar birkaç gün sonra çıkarılacak ve onların yerine şişlik ve morluklar kaybolana kadar birkaç hafta estetik cerrahın önereceği destekleyici meme korseleri kullanmaya başlanır. Dikişler bir ile üç hafta içinde tamamen alınır.

Birkaç ay boyunca rastgele olan ve batma tarzında ağrılar hissedilmesi, şişliğe bağlı meme başı ve aerolada bir dönem uyuşukluk hissedilmesi de normaldir. Bunlar genellikle şişliğin kaybolması ile yaklaşık 6 hafta içinde normale döner.

Normale dönüş...
Her ne kadar ameliyattan sonraki gün ayağa kalkmak mümkün olsa da, göğüslerde ağrı olabileceği için ağır nesneleri kaldırmaktan veya itmekten birkaç hafta kaçınmak gerekir. Kesi hattı boyunca hafif sızıntıların olması veya kabuklanmaların görülmesi normaldir. Genelde birçok kadın 2 hafta sonra işlerine ve sosyal aktivitelerine geri dönmektedir. Aynı zamanda birkaç hafta cinsel ilişkiden de uzak durmak gerekir. Çünkü cinsel uyarılar, dikiş hattı boyunca şişmeye ve göğüste ağrı duyulmasına neden olabilir. Yaklaşık altı hafta boyunca da göğüslere sert temastan kaçınılmalıdır.

Yeni görünüm...
Bu arzulanan estetik görünüm için göğüs küçültme ameliyatından sonra belli bir zamana ihtiyaç olduğu akıldan çıkarmamalı ve sabırlı olunmalıdır. Birkaç hafta sonra şişliklerin ve morlukların çoğu kaybolacaktır. 6 ay veya 1 sene içinde göğüsler yeni şekillerini tam olarak almış olacaktır. Bununla birlikte yerçekiminin, hormonal yapının, kilo değişimlerinin veya daha sonraki bir hamileliğe bağlı bir miktar sarkmanın olması da kaçınılmazdır.

Tüm estetik cerrahi girişimlerinde olduğu gibi göğüs küçültme ameliyatı da vücut görünümünde hızlı bir değişim yaratmaktadır. Bu ameliyatı takiben hasta fiziksel rahatsızlıklarından kurtulduğu gibi, vücut şeklini daha fazla beğenecek ve kıyafetleri içinde kendini daha güzel hissedecektir.

Op.Dr. Cenk Tokat